Olej rycynowy w pielęgnacji twarzy

olej rycynowy

Olej rycynowy to olej roślinny uzyskiwany z nasion rącznikowej, czyli rośliny Ricinus communis. Rącznik pospolity jest uprawiany głównie w Afryce, Ameryce Południowej i Indiach. Indie są tak naprawdę znane jako światowy lider w produkcji oleju rycynowego. Głównymi importerami są Stany Zjednoczone i Chiny. Olej rycynowy to zarówno kosmetyk naturalny, ale także preparat leczniczy, który znajduje wiele różnych zastosowań. Najczęściej jednak stosuje się go na skórę, włosy i paznokcie.

Olej rycynowy powstaje przez tłoczenie na zimno nasion rącznika, a następnie zastosowanie ciepła, by pozbyć się składników szkodliwych dla zdrowia. Nie jest uważany za olej jadalny i stanowi jedynie ułamek światowej produkcji oleju roślinnego. Historycznie był stosowany jako skuteczny środek przeczyszczający. Dawniej był również wykorzystany do wywołania porodu. Jednak dziś olej rycynowy jest szeroko stosowany głównie jako składnik rozmaitych kosmetyków. Według oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej w USA w 2002 roku został użyty w ponad 900 produktach kosmetycznych. Warto jednak zauważyć, że jest on również często kupowany w czystej postaci i stosowany w kuracjach domowych. Jak zatem stosować olej rycynowy na twarz i skórę ciała? Postaramy się nieco przybliżyć!

Jakie są zalety stosowania oleju rycynowego na skórze?

Olej rycynowy ma wiele potencjalnych korzyści, spośród których wybijają się te w zakresie ochrony skóry i włosów. Można z nich skorzystać zarówno stosując go w czystej postaci, jak i jako składnik gotowych produktów pielęgnacyjnych. Poniżej wskazujemy jego najważniejsze właściwości w zakresie ochrony i regeneracji skóry.

Zapobieganie zmarszczkom

Olejek rycynowy zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki są odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia, dzięki czemu zmarszczki pojawiają się wcześniej. Stosując olej rycynowy na twarz zapobiega się zatem przedwczesnym oznakom starzenia skóry.

Walka z trądzikiem

Olej rycynowy ma właściwości antybakteryjne, a bakterie na twarzy mogą zatykać pory i prowadzić do trądziku. Można go również łączyć w np. olejkiem z drzewa herbacianego dla uzyskania jeszcze lepszych efektów leczniczych.

Zmniejszenie obrzęków

Olej rycynowy ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć obrzęki. Może to również zmniejszyć rozmiar pryszczy lub worków pod oczami.

Właściwości nawilżające

Odpowiednie nawilżenie sprawia, że ​​skóra wygląda na młodą, lśniącą i zdrową. Wilgoć zapobiega również zmarszczkom.

Kojenie oparzeń słonecznych

Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne olej rycynowy może złagodzić ból związany z oparzeniami słonecznymi. Jego właściwości nawilżające mogą również zmniejszać złuszczanie.

Zwalczanie suchości warg

Olej rycynowy jest bardzo powszechnym składnikiem zarówno szminek, jak i błyszczyków. Jeśli masz suche usta, pomiń kolor i użyj tego oleju leczniczego. Ale możesz mieszać go z jeszcze lepszym olejem, takim jak olej kokosowy.

Promowanie ogólnego zdrowia skóry

Olej rycynowy jest pełen zdrowych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe są niezbędne do utrzymania dobrego zdrowia skóry.

Jak stosować olej rycynowy na twarz?

Olej rycynowy jest gęsty, dlatego należy go wymieszać z olejem nośnym przed nałożeniem go na twarz. Typowe oleje nośnikowe obejmują:

  • olej kokosowy,
  • olejek migdałowy,
  • oliwa z oliwek.

Możesz również dodać go do masła shea, aby uzyskać dodatkowy efekt nawilżenia.

Zastosuj tę mieszaninę na twarz przed snem, po umyciu skóry. Możesz zostawić olej na noc lub zetrzeć go ciepłą szmatką po jednej do pięciu minut.

Więcej o sposobie zastosowania oleju na twarzy przeczytacie tu: https://epoznan.pl

Czy są jakieś badania potwierdzające stosowanie oleju rycynowego na skórze?

Badania nad miejscowym zastosowaniem oleju rycynowego są niezwykle ograniczone. W jednym badaniu z 2012 r. stwierdzono znaczące działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Prawdziwy efekt jego działania powinien być jednak potwierdzony w większej ilości wyników.

Skład chemiczny oleju rycynowego został zidentyfikowany przez naukowców dość dokładnie. Około 90% składa się z kwasu rycynolowego, który jest silnym kwasem tłuszczowym. Nie ma badań dotyczących stosowania oleju bezpośrednio na twarzy.

Potencjalne skutki uboczne stosowania oleju rycynowego na twarzy

Przegląd bezpieczeństwa wykazał również, że miejscowe stosowanie oleju rycynowego podrażnia skórę u niektórych osób z zapaleniem skóry. Jeśli masz zapalenie skóry lub inną chorobę skóry, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem jakichkolwiek nowych produktów.

Niektóre poważne źródła wskazują także, że tego rodzaju olejek może podrażniać oczy.

Podsumowanie

Olej rycynowy nie służy już tylko do łagodzenia zaparć, a wiele osób eksperymentuje z jego dermatologicznymi zaletami. Jednak badania medyczne muszą jeszcze iść w ich ślady, by móc potwierdzić co kol wiek.

Obecnie olejek rycynowy został zatwierdzony do stosowania jako składnik kosmetyków, ale niewiele jest badań dotyczących bezpośredniego stosowania. Nie ma badań oceniających bezpieczeństwo stosowania go na twarzy. Wiadomo również, że takie zastosowanie znane jest od wielu stuleci w Indiach, w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej.

Istnieje wiele olejków, które udowodniły korzyści dla skóry. Zanim wybierzesz olej do nałożenia na twarz, przeszukaj także inne oleje roślinne, takie jak olej kokosowy i olej z awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.